Idag finns det ju en massa varianter av mattor i olika material. En snygg matta att satsa på, det är en ullmatta! Dessutom är den skön att gå på samt att den passar bra att ha i de flesta rum. Ull som material är något som använts länge! Det går att ha till en massa olika saker! Allt handlar om hur man behandlar ullen.

Ull är ett naturligt material med lång livslängd. En matta i detta material tål det mesta, då den är slitstark samt att den är både smutsavvisande och vattenavvisande. Det är ju så att ull i sig är naturligt fel. Sedan har den smarta egenskaper som gör att den känns varm då det är kallt ute och känns kall om det är varmt ute!

Skulle du råka spilla vatten på din ullmatta, så är det ingen fara. Det kommer bara lägga sig ovanpå och nästan flyta där. Det är bara att torka upp!

Ull blir till ullmattor

Man använder idag mest fårull för att göra mattor av. Ull kan ha en mängd olika former och vara i olika kvalitet. Det handlar mycket om när och hur man klipper fåret, hur gammalt fåret är, var på fåret ullen sitter, när på året man klipper och så vidare.

Ju tunnare ullfiber, desto finare ull får man. Idag är det flera länder som producerar ull till bland annat mattor. De länder som är störst på det, det är Iran, Australien och New Zealand.

Att göra ull till ullmattor, det kan ske på olika sätt. Ett mycket vanligt sätt att göra mattan för hand. En handvävd matta kan vävas på olika sätt men röllakan är den mest vanliga. Sedan finns det även handknutna ullmattor, som kan ta flera år att göra klar. Det finns även varianten handtuftad ullmatta.

Ta hand om din ullmatta

Om du väljer att köpa en ullmatta, så se till att även ta hand om den på bra sätt. Dock är det rätt så lätt att sköta om dem samt göra rent dem. Se till så att du regelbundet dammsuger din ullmatta samt att du gör det i luggens riktning om det är en knuten matta. Du bör dammsuga den minst en gång per vecka.

Om du har fått fläckar på mattan, så börja med att se till att få bort så mycket av vätskan som möjligt till att börja med. Du kan använda dig av handduk, hushållspapper, eller strö salt som du sedan suger upp med dammsugaren. Använd dig av en fuktad svamp samt lite diskmedel och badda med det.

Vartannat år bör du göra en slags storrengöring av din ullmatta. Det enklaste är då att lämna in den till ett proffs.

Köp en snygg ullmatta

Om du känner att detta är en matta för dig, så fundera lite på vad för storlek den ska vara i samt om den ska vara i en särskild färg. Sedan är det även bra att fundera på vad för slags ullmatta som kan passa i vilket rum.