Det finns ett smart och smidigt sätt att få i sig protein på – ät en proteinbar! En proteinbar är ett näringsrikt och proteinrikt mellanmål att äta på språng, som nyttigt snacks samt innan och/eller efter din träning för att fylla på med viktiga byggstenar. Idag finns det mängder med olika proteinbars på marknaden. Många av dem är fyllda med en massa onödig socker. Vi berättar om alternativen.

Proteinbar utan socker

Du som vill satsa på ett bra mellanmål bör satsa på proteinbar utan socker. De är helt utan tillsatt socker och kan betraktas vara så kallade sockerfria. Dock är det viktigt att påpeka att de innehåller naturligt socker från ingredienserna och därför är den rätta benämningen, ”utan tillsatt socker”
Vad är en proteinbar?
En proteinbar kallas ibland även för snackbar. Det är något som är enkelt för dig att ha med dig om du är på språng. Du kan äta den före du tränar, eller efter. Den kan vara för att ge dig extra energi eller för att hjälpa dig att återhämta dig. Proteinbars och proteinpulver går även bra att använda som måltidsersättning. Då kan det vara extra smart att välja sockerfritt proteinpulver och proteinbar utan socker.
Varför äta proteinbars utan socker?
Om du tränar mycket, kan det vara bra att ha något som snabbt fyller på din energi efteråt. Ett passande alternativ är just en proteinbar. Fördelen med att välja en proteinbar utan extra tillsatt socker, är just att du då får i dig mycket protein, utan att behöva få i dig onödigt socker. En proteinbar ger dig en bra återhämtning samt att själva proteinet i sig hjälper till att börja bygga muskler i din kropp. Det eftersom protein i sig är som kroppens byggstenar.
Proteinpulver som alternativ
En annan sak som kan vara bra att använda om du tränar mycket, det är proteinpulver. Det finns idag många varianter av proteinpulver och många av dem är utvunna ur mejeriprodukter, soja, ris eller hampa. Även här finns det proteinpulver utan socker. Det innebär alltså att det inte finns extra tillsatt socker i dem.
Hur väljer du rätt proteinpulver?
Det finns många olika sorters proteinpulver. En del billigare varianter har en massa onödigt fett och socker i sig. Läs alltid igenom innehållsdeklarationen innan du köper. För att hitta rätt variant av proteinpulver är det bra att fundera på vad du vill ha ut av det. Är det för att du tränar mycket eller för att du vill byta ut vissa måltider med? Det finnsfärdiga proteinshakes så väl som pulver du blandar till själv. En sådan shake kan användas för att komplettera dina måltider.

Proteinbars eller proteinpulver?

Det beror på vilka behov du har. Proteinpulver innehåller oftast mer protein och färre kalorier än proteinbars. Du blir dock inte särskilt mätt på proteinshakes och proteinbars passar ofta bättre som mellanmål. Detta eftersom du får något att tugga på och mer av en ”måltidskänsla” genom en bar. Proteinbars är dessutom mycket smidiga och kan tas med överallt och ätas på språng utan mixning eller krångel.