Hur sparar du pengar på det mest effektiva sättet? Hur går du tillväga för att få ihop personekonomin? Dessa två frågor är omdiskuterade och har varit ett hett ämne under de senaste åren. Nätet vimlar av appar och tips som lovar att leda dig till den perfekta lösningen när det kommer till dina tillgångar och utgifter.

Något som kanske få uppmärksammar i samband med det ämnet är att även de små sakerna spelar roll. Köp till exempelvis pennor som varar länge eller införskaffa ett återanvändningsbart kaffefilter. Ja, det är småsaker men i längden sparar du faktiskt pengar på dem.

 

Gör en egen budget

Ett av de hetaste tipsen för att spara pengar är att göra en egen budget. Som det nämndes tidigare finns det massor med appar som hjälper dig att organisera din personliga ekonomi.

Där kan du lätt fylla i månadsinkomsten på intäktssidan och utgifterna då de sista är fördelade på de viktigaste bitarna såsom hyra, mat, hälsa och fritid. Det räcker med att du noggrant fyller i uppgifterna under ett par månader för att kunna få ett genomsnittligt värde både för intäkter och utgifter. På det sättet får du en överblick av din finansiella situation och vet vad du har och inte har råd med.

 

Unna dig alltid något

Att spara pengar ses som något positivt, speciellt här i Sverige. Och det är det också. Men kom ihåg att det också innebär att du inte kan köpa allt du har lust till. Gör du det, så sparar du inte pengar. Samtidigt kan du lätt bli trött på att spara när du aldrig kan unna dig något. Därför är det extra viktigt att tilldela några hundralappar varje månad som kan användas för något kul. Unna dig något litet som du blir glad över. Det kan vara allt från ett restaurangbesök till en fin ny tröja. På det sättet sparar du och unnar dig något på en och samma gång.