För oss som lever livet i full fart är det inte ovanligt att behöva skarva lite ibland. Det saknas några tusen här och det saknas några tusen där. Inga problem alls – vi tar bara ett litet privatlån och går vidare med våra projekt och aktiviteter.

Skuldfällan

Det som dock lätt kan hända när vi tar lån för att finansiera våra aktiviteter är att de små lånen växer snabbare än du betalar av dem. Både lånebeloppen och antalet lån kanske växer kontinuerligt och trots dina ansträngningar att betala av dem då och då så hinner du inte ikapp. Du inser säkert heller inte när detta med dina skulder börjar bli ett problem utan fortsätter som tidigare. När du väl börjar få insikt om vart du är på väg så är det kanske lättare att dra täcket över huvudet än det är att göra något åt de två orsakerna till problemet – nämligen att du lånar för mycket och spenderar för mycket.

Samla lånen

Vid någon tidpunkt under din resa ner i skuldträsket kommer säkert dina långivare att höra av sig till dig och bryskt meddela att nu är det slut på krediterna och hög tid att göra något åt detta. Du bör då ta ett personligt möte med en långivare och berätta helt ärligt om situationen.

 

Vad långivaren säkert kommer att föreslå är att du kan ta ett lån som samlar alla tidigare lån. Detta nya lån används då för att betala av alla dina gamla lån. Fördelen med detta är att du får bättre kontroll över din situation och du får också ned de samlade avgifterna på alla lånen. Nu har du möjlighet att börja ta tag i ditt problem. Men du behöver betala av det nya lånet också och för att göra det behöver du ändra din livsstil och spara istället för att spendera.