Att sköta en privatekonomi kanske låter enkelt. Det är väl bara att sätta undan tio till tjugo procent av inkomsten till besparingar, betala de fasta kostnaderna och sedan spendera resten på konsumtion tänker de flesta. Så enkelt är det dock oftast inte. Det finns så många frestelser därute och under vilken månad som helst så dyker det alltid upp någon oförutsedd utgift som självklart alltid kommer att klassas som ”viktig” av dig som sköter ekonomin även om den nya utgiften egentligen bara är ett erbjudande på en mobiltelefon som du nappar på trots att du redan har en fungerande telefon.
Privatekonomi – alltid relevant, alltid viktigt
Privatekonomi är alltid relevant och den är alltid viktig för att hushållet ska fungera. Det värsta som kan hända en familj är att inte ha nog med pengar för de allra viktigaste inköpen. Det är inte bara jobbigt rent fysiskt att inte kunna köpa det man behöver, det är framförallt en psykisk påfrestning att inte känna att man har kontroll och att man inte kan förse sin familj med det den behöver.
Vad kan du lära dig av en föreläsare
I ett läge där du har problem med privatekonomin kan du med fördel gå och lyssna på en föreläsares om föreläser om privatekonomi. Det finns fler sådana än du kan tänka dig. De flesta banker har personer som föreläser om privatekonomi eftersom det gynnar bankerna att folk kan betala sina lån och investera i värdepapper.
Tänk på detta när du vill spara pengar
Det finns ett antal saker du kan tänka på när du ska hantera din privatekonomi:
- Att skjuta upp inköp är detsamma som att spara
- Du spenderar säkert mycket mer pengar än du tror på små vardagsutgifter som fika, luncher med mera
- Se över din lånesituation, du kanske kan samla dina lån och spara pengar