Är det som så att du måste skaffa dig en LEI-kod? Du kanske handlar med värdepapper och behöver veta vad det kostar att få detta globala verifieringsnummer? Det är ju så att alla sin handlar med derivat måste ha denna kod. Det för att kunna visa vem man är. Det är alltså en form av identifikation. Om du vill veta priser på LEI, så varierar dessa något. Det beror på hos vem du väljer att skaffa den. Sedan kostar det även pengar varje år, då din kod måste förnyas. Oftast är det då samma pris du betalar igen, varje år.

Vad är egentligen en LEI-kod och var hittar jag en sådan?

LEI står för Legal Entity Identifier. Denna kod är en sorts identifikationsnummer som är unikt för varje företag eller juridisk person. Det används idag globalt och det för att kunna identifiera köpare och säljare så att säga. Om du handlar med någon form av värdepapper, så är det ett måste att du har ett eget LEI nummer. Detta har varit obligatoriskt sedan 2018.

Om du funderar på var du kan skaffa en sådan här kod, så finns det många olika utfärdare som kan fixa detta åt dig. Det bör vara ett företag som certifierats för att utfärda LEI-koder av GLEIF. GLEIF står för Global Legal Entity Identifier Foundation. De är en stiftelse som styr det globala LEI-systemet GLEIS. GLEIS står för Global Legal Entity Identifier System. Ett företag som är certifierad av dem kallas för LOU och de kan utfärda din kod. LOU står för övrigt för Local Operating Unit.

Bra priser på LEI

Det finns som sagt många olika leverantörer av LEI koder, så det kan vara idé att jämföra dem mot varandra. Det så att du får det du vill ha och behöver. Se bara till att inte ta vem som helst, utan försäkra dig om att de är certifierade som LOU. Det finns företag som inte är det, som säljer koder som sedan inte fungerar.

När du köpt din LEI kod hos ett företag som är certifierad, så gäller den i ett år. Sedan är det dags att förnya den. Om du vill ha en LEI kod till bra pris, så kan du med fördel vända dig till Lei Service. I priset igår både GLEIF-avgift samt support. De har även så att du kan binda upp dig i flera år, så att din kod förnyas på rätt sätt.