Artikeln är sponsrad.

Om du är intresserad av att bygga en hemsida som inte bara är rolig att göra, utan som också kommer att skapa något sorts värde för personen som läser den så finns det några saker som du bör tänka på när du gör dina designval. Oavsett vilken typ av hemsida som du är intresserad av att bygga finns det några universella saker som man kan tänka på.

I den här texten kommer vi att dela med oss av några grundläggande tips kring just detta och vad man bör hålla i åtanke. Oavsett om du bygger en hemsida för ett byggföretag uppsala eller om du bara experimenterar så är allt som vi kommer nämna i den här texten någonting som du kan ha stor nytta av. Det är värt att notera att den här texten primärt riktar sig

Tänk efter kring vad du själv tycker om att se på en hemsida

Detta låter tämligen enkelt men är ett väldigt bra sätt att börja tänka på rätt sätt. Samla en rad olika hemsidor från olika källor såsom exempelvis shopping, myndigheter, sociala medier, tidningar, forum och mer. Skriv ner saker som du tycker fungerar väl, och gör även anteckningar över saker som du känner inte fungerar riktigt lika bra. På så sätt kan du sedan ta med dig det bästa och undvika det sämsta.

Funktionalitet är viktigare än form

Men samtidigt så gäller det att man designar en hemsida som är trevlig att titta på och använda. Det gäller alltså att hitta en balans kring detta för att se till att man bygger en hemsida som inte bara är snygg, utan som också är enkel och smidig att använda sig av.

Detsamma gäller för miljön som du arbetar i. Se till att du har en yta som du tycker om att vistas i och som du känner ger dig möjligheten att arbeta på ett sätt som du själv tycker om.

Ta in relevant feedback från tilltänkta användare

Som webbdesigner så är det väldigt lätt hänt att man blir mer eller mindre blind för vad man själv håller på och bygger. Det kan vara svårt att identifiera områden där man kan förbättra vissa saker när man har suttit med någonting i flera timmar. Genom att fråga exempelvis familjemedlemmar eller vänner vad de anser om två olika varianter av ett designval så kan man ta in feedback som är relevant ur flera olika synvinklar.

Läs på om SEO

SEO står för Search Engine Optimization och precis som namnet antyder så är detta någonting som gör att en hemsida kan hamna längre upp i resultaten av en googlesökning. SEO är oerhört viktigt för att se till att ens hemsida kan hittas av fler människor, och det är relativt enkelt att få till en bra grundläggande bas för SEO. Genom att välja vissa formuleringar eller placera länkar på ett visst sätt så kan man snabbt skapa sig trafik som gör att fler människor söker sig till ens plattformar.