Att svenska hushålls ekonomier har pressats rejält under de senaste månaderna är någonting som du med allra största sannolikhet inte har undgått. Den globala världsekonomin står på randen till en recession och framtiden är mycket oviss. 

Allt detta innebär att man behöver se över sina utgifter varje månad, men även göra vissa förändringar i sin livsstil för att säkerställa att man klarar av det ökade trycket på ens privatekonomi. I den här texten delar vi med oss av några saker som man kan tänka på för att sänka ens månadskostnader sett över tid.

Se över ens fasta månadskostnader

Detta är någonting som är väldigt enkelt att göra men som kan spara in en hel del pengar sett till det långa loppet. Numera så är det vanligt att svenskar har en eller flera streamingtjänster och andra dyra månadskostnader som man inte utnyttjar till fullt. Genom att säga upp ett antal abonnemang kan man ofta spara hundratals kronor varje månad.

Samtidigt så kan det vara värt att se över sina andra fasta utgifter. Kanske så har man dyrare försäkringar än vad man egentligen behöver. Genom att jämföra försäkringar via en hemsida som exempelvis bästförsäkringar.se så kan man se hur man kan spara in pengar. Detta gäller inte bara försäkringar utan man kan också spara en hel del pengar genom att söka sig till exempelvis billigare mobilevenemang.

El och energi

Elpriset är det som flest svenskar oroar sig över när det kommer till vinterns utgifter. Om man inte har bundit sitt elpris så kan elräkningarna bli oerhört dyra. Samtidigt så är elpriset inte det samma dygnet runt utan elen är oftast mycket billigare under natten och under perioder då färre människor använder sig av elnätet. Därför kan det vara klokt att exempelvis använda sig av vitvaror under natten för att spara in en hel del pengar sett över en hel månad.

En investering som man kan göra för att sänka sina månadskostnader inom el och energi är att köpa energisnåla LED-lampor istället för traditionella glödlampor. Dessa kostar en aning mer att köpa än vanliga glödlampor men har en längre brinntid, samtidigt som de använder sig av mindre el än traditionella lampor. På så sätt så gör man inte bara sin plånbok en tjänst, utan även miljön. Dessa LED-lampor finns att köpa på byggbutiker eller i välsorterade mataffärer och är ett enkelt sätt att dra ner på ens månadskostnader. Det finns dessutom vissa lampor där det går att ändra färg och ljusstyrka, någonting som gör att man kan låta ens bostad bada i härliga färger.

Matkostnader

Matkostnader är också ett område där många har märkt av prisökningarna. Ett sätt att ta sig runt detta är att scanna av ens närområde för extrapriser och köpa stapelvaror i större volymer. På så sätt så kan man frysa in livsmedel för att sedan plocka ut dessa när man behöver använda sig av dem. En bra resurs för detta är matpriskollen och det är väl värt att hålla koll på.