Du och din familj spenderar oerhört mycket tid kring ett bord. Ni äter frukost, ibland lunch men framför allt middagar vid detta bord. Ett matbord är därför mer än bara ett ställe att äta på, särskilt under de senaste åren då dessa bord har blivit hushållets sociala centrum. Runda matbord är idealiska för det praktiska likväl som för samtal. Det är en av de bästa formerna för små sammankomster eftersom alla kan se alla, samtal är lättare att föra vid ett runt bord och miljön känns mysigare och mer intim. Vi berättar mer om fördelarna med ett runt matbord.

Ett bra flöde

Eftersom det inte finns några hörn skapar det mer utrymme för människor att gå runt och komma till sin plats vid runda matbord. Ett runt bord är väl så lämpat för en formell matsal, samt mer öppna planlösningar där matsalen är öppen mot andra rum i hemmet. Den är således funktionell i alla former av planlösningar.

Öppenhet

Ett runt bord innebär att alla vetter mot centrum så att du aldrig lämnas utanför en konversation. Att fånga någons uppmärksamhet är mycket lättare och det är mycket lättare för alla vid matbordet att delta. Det finns också en känsla av öppenhet som faktiskt uppmuntrar dig att samtala med andra och ger en mycket trevligare upplevelse. Fokus blir både på mat men även på samtalet och vem vill inte höra hur ens barn har haft det under skoldagen?

Fungerar bra i små utrymmen

Ett runt matbord ger en bättre användning av utrymmet på en mindre yta så att det blir mindre stötar eller trängsel när man försöker sätta sig ner. Runda bord gör även mindre fotavtryck än rektangulära bord av samma storlek och är väl utformade för att pressa in fler människor runt bordet för ytterligare sittplatser. Även om du känner att just ditt utrymme är begränsat, prova ett runt matbord, du kommer att bli förvånad.