Om du går i lånetankar så är du långt ifrån ensam. Varje år så tecknar svenska folket upp sig på hundratusentals olika lån och den svenska lånemarknaden är vidöppen med olika alternativ för den som behöver hjälp med att finansiera någonting.

Samtidigt så kan den här djungeln av olika långivare innebära att man känner en del förvirring kring vilka olika lånetyper som finns och vad som skiljer dessa från varandra. Idag kan man välja att vända sig till en bank för att teckna upp sig på ett lån, eller gå till en privat långivare. Idag så kan man snabbt låna 5000 kronor via en privat långivare eller vända sig till en större bank för att teckna upp sig på ett större lån. I den här texten kommer vi att gå igenom tre av de vanligaste typerna av lån och vad dessa innebär i praktiken.

Bolån

Ett bolån är det största lånet som de allra flesta svenskar tecknar upp sig på. När det kommer till att köpa en bostad räcker det inte bara att spara ihop sin lön, utan de allra flesta behöver också använda ett lån för att ha råd att köpa bostaden i fråga. Här skjuter man till en kontantinsats medans banken eller långivaren sen står för resten av summan som ska betalas till säljaren.

För att man ska bli beviljad på lånet så krävs det dels att man kan skjuta till pengar i form av kontantinsats samt att man kan visa på att man har en fast anställning och inkomst. Det tas dessutom en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC) för att banken ska få information kring hur din ekonomi ser ut.

Privat

Ett privatlån är på mycket mindre summor än ett bolån och kan tecknas med eller utan att sätta upp en form av säkerhet. Precis som med ett bolån så tas det här en kreditupplysning hos UC innan lånet kan beviljas. Ett privatlån tenderar att vara på mellan 5000 och 60 000, men detta varierar från långivare till långivare. Även räntan kan variera rätt kraftigt. Här kan man välja mellan att ta ett lån med eller utan en kreditupplysning, men lån utan kreditupplysningar har i regel en högre räntesats.

Samlingslån med målet att minska månadskostnader

I takt med att allt fler svenskar börjar köpa varor och tjänster på avbetalning så har det också blivit vanligare med samlingslån. Precis som namnet antyder så är detta ett lån som man tecknar för att samla sina dyra lån och krediter under ett paraply. På så sätt så kan man i många fall få ner den totala månadskostnaden, samtidigt som man kraftigt minskar på tiden som man behöver lägga ner på administration. Om du känner att du har för många avbetalningar och smålån som ligger och tickar så kan, i vissa fall, ett samlingslån vara det perfekta ekonomiska verktyget att applicera. Här finns det lån med eller utan en kreditupplysning hos UC att välja bland, men lån utan UC tenderar i vanlig ordning att i regel att ha något högre ränta.