En leksak som barn lekt med i alla tider, det är dockor. En docka är ofta en leksak som är tänkt att likna ett barn eller en människa. Dockor finns dock idag i många former och modeller. Det är allt från bebisdockor till Barbie. Att leka med dockor är något alla barn kan göra, det oavsett kön. Det ger barnen en bra övning för olika förmågor samt är bra för fantasin. De allra minsta kan få mjuka dockor, medan äldre barn kan få andra typer av dockor. På www.billiglek.se/ finns det många olika dockor att välja på.

Barn under tre år, de bör leka med mjuka och säkra dockor. Den bör inte ha några delar som kan lossa. För barn i denna ålder kan en mjuk docka vara en kramgo kompis. Det är därmed en fördel att den går att bära runt i famnen på lätt sätt för barnet.

Olika dockor för olika lekar

Det finns som sagt många olika sorters dockor idag. En vanlig docka är den så kallade bebisdockan. Den ser då ut som en riktigt bebis och en del av dem kan både kissa och låta då de får nappflaska. Tillbehör i form av dockvagn, spjälsäng och kläder är vanligt.

En annan favoritdocka för många är annars barbiedockan. Även Barbie finns i många varianter, med olika kläder och tillbehör. Det finns Barbie-hus, bilar samt även kompisar som Ken, Skipper med flera.

Sedan finns det så klart dockskåp med tillhörande dockor. I ett dockhus kan barnet inreda med möbler och andra tillbehör. Husdjur och annat finns även det som bra tillbehör.

De större barnen brukar uppskatta sminkdockor som går att sminka eller göra frisyrer på. Det är en passande leksak för de barn som vill få utlopp för sin kreativitet.

Det finns även dockor från Frost, från Monster High samt en massa fler filmer och tv-program.

Skrållan är en klassiker

En docka som funnits med länge och som är lika populär idag, det är Skrållan. Det är en så kallad taldocka som skapades redan 1966. Tillverkaren bakom heter Magtoys AB och de tillverkar denna docka än idag. Dockan drivs med batteri och kan prata, eller säga kortare fraser. Bland annat talar hon om ifall hon är hungrig, törstig eller behöver gå på toa. Skrållan kan även skratta och gråta. Den allra första Skrållan hade sina ljud lagrade på tre färgade plastskivor. Dessa kunde man byta ut via dockans rygg. Idag har dockan istället ett minneskort.

Alla barn kan leka med dockor

Att leka med dockor är något som ofta de allra flesta barn gillar att göra. Det är ju ofta så att barn gärna leker låtsaslekar, som mamma, pappa, barn och då är det ju perfekt att ha en docka för det. Idag finns det både stora och små dockor att välja på, så väl som lite mer actiondockor och andra varianter. Både killar och tjejer i alla åldrar kan leka med dockor, så länge de själva vill göra det!